,,Wypieki z kulturą”

Poczujcie z nami święta! My już zaczynamy przygotowania do nich. Mamy dla Was ,,Wypieki z kulturą”. Skorzystajcie ze świetnych i apetycznych przepisów.

Od 22 marca zapraszamy na nowy cykl, również na naszym profilu na Facebooku  https://www.facebook.com/ratusz.zdunskawola 

publikować  będziemy wielkanocne prezentacje – począwszy od tradycji, skończywszy na kulinariach.

Do naszego projektu włączyli się: Izba Regionalna w Wojsławicach, Zespól Szkół im. Kazimierza Kałużewskiego i Juliusza Sylli w Zduńskiej Woli oraz Stowarzyszenie ,,Strońska Czar”.

Czekacie na Śmigus Dyngus? Członkowie Stowarzyszenia Strońska Czar są przywiązani do tradycji i każdego roku podtrzymują wielkanocne obyczaje.
 
Wielka Sobota przed nami. Myślicie już o swoich wielkanocnych koszyczkach?
Zobaczcie jaką prezentację przygotowało Stowarzyszenie Strońska Czar.
Stowarzyszenie Strońska Czar to organizacja pozarządowa działająca najczęściej na terenie gminy Zapolice. Skupia w swoich szeregach mieszkańców i miłośników Strońska. Główny cel działalności to pobudzanie aktywności mieszkańców, promocja lokalnych zasobów kulturowych i turystycznych oraz pielęgnowanie tradycji i kultury ludowej.

 

W ,,Wypiekach z kulturą” Żaneta, uczennica Zespołu Szkół im. Kazimierza Kałużewskiego i Juliusza Sylli w Zduńskiej Woli,  i jej smakowity żurek. Polecamy skorzystać z jej przepisu.

W Niedzielę Palmową Izba Regionalna w Wojsławicach wspomina dawne tradycje.
Gospodynie sporządzały ją z nieparzystej ilości gałązek wierzbowych,
dekorowały kwiatami z bibułki, kokardami z kolorowej wełnianej przędzy.
Często palmy wykonywano z pierza, dodawano wiosenne bazie i przewiązywano je wstążką.
Poświęcona palma miała właściwości magiczne. Ludność wierzyła, że chroni ona przed chorobami.
Dymem ze spalonych gałązek palmowych gospodynie okadzały wymiona krów aby zapewnić obfitość mleka i zapobiegać chorobom.
Zatknięta za obrazem palma miała chronić dom i gospodarstwo przed uderzeniem pioruna i pożarem.
W ,,Wypiekach z kulturą” trochę tradycji. Dzięki Izbie Regionalnej w Wojsławicach mamy piękną opowieść o gaiku.
,,W drugi dzień świąt wielkanocnych, a także we wtorek po świętach dziewczęta obchodziły wieś z zieloną gałęzią przeważnie sosny lub świerka przyozdobioną kolorowymi wstążkami, piórkami I osadzoną na niej laleczką w stroju druhny z wesela sieradzkiego.
Zwyczaj ten już zaniknął całkowicie w naszym regionie, ale pozostały w pamięci najstarszych informatorów jedynie pieśni I śpiewki towarzyszące temu zwyczajowi:
,,Do tej chaty wstępujemy
zdrowia szczęścia winszujemy
zdrowia, szczęścia I wszystkiego
od Jezusa od samego’’
,,Idziemy tu z gaikiem,
siedzi kura z jajkiem.
gospodyni usnyła
kurka jajko zgubiła’’
Alleluja
Zwyczaj ten zwano również ,, nowym latkiem’’, gdyż witano gaikiem nowy rok wegetacyjny, przyrodę budzącą się do życia.”

 

Uczniowie z Zespołu Szkół im. Kazimierza Kałużewskiego i Juliusza Sylli przesyłają nam bardzo smakowite życzenia, trochę z jajem, na wesoło.

Uczniowie z Zespołu Szkół im. Kazimierza Kałużewskiego i Juliusza Sylli proponują, jak pięknie udekorować stoły na Wielkanoc.
Spieszą też ze świątecznymi życzeniami.
Gabrysia i Nikola z Zespołu Szkół im. Kazimierza Kałużewskiego i Juliusza Sylli w Zduńskiej Woli dziś zapraszają na mniej tradycyjne danie. My już mamy ogromną ochotę, by skosztować ich pasztetu z fasoli.
W naszym przedświątecznym cyklu pt. ,,Wypieki z kulturą” codziennie serwujemy filmy z wielkanocną nutą.

 

W naszym nowym przedświątecznym cyklu ,,Wypieki z kulturą” Gabrysia i Nikola z Zespołu Szkół im. Kazimierza Kałużewskiego i Juliusza Sylli w Zduńskiej Woli. Zerknijcie, jakie smakowitości proponują na świąteczny stół.

Jako pierwszy – Sebastian z Zespołu Szkół im. Kazimierza Kałużewskiego i Juliusza Sylli w Zduńskiej Woli i jego wielkanocne pyszności.